« In de brand, uit de brand»

Gepubliceerd op 23-10-2015

In de gemeente Helmond zijn de inwoners de afgelopen maanden een aantal keer goed opgeschrikt door flinke branden bij verschillende ondernemingen. Het komende ondernemerscafé schuiven drie ondernemers aan tafel die allen letterlijk en figuurlijk onder vuur hebben gelegen. Gastheer Guido van Erp en gastvrouw Marlieke Dekker- Putmans hebben te gast: ondernemers Peter Spit van Xycarb Ceramics, Bjorn van de Brug van Restaurant Se7en en Willem van Gerresheim van Chemiebedrijf ADDAPT.

Peter Spit
Peter Spit is directeur van het bedrijf Xycarb Ceramics. Xycarb Ceramics maakt onderdelen voor de elektronische industrie, zoals onderdelen voor LED-lampen.
Het bedrijf stond op de voorpagina van de krant wegens het uitbreken van een grote brand waarbij hun pand op de Zuiddijk volledig werd verwoest. In de verre omgeving was de brand te zien.

Bjorn van de Brug
Bjorn van de Brug is eigenaar van restaurant Se7en. De zeer goed lopende horecaonderneming aan de Deurneseweg was pas driekwart jaar geopend, toen het werd getroffen door een fikse brand.
Al snel zijn er na de brand alternatieven ontstaan om toch door te gaan met Se7en.

Willem van Gerresheim
Het pand van Chemiebedrijf ADDAPT is afgelopen zomer in rook opgegaan door een flinke brand. Het chemiebedrijf maakt onder meer antischuimmiddelen voor lijm, inkt en verf. Tijdens de brand en ook kort daarna was er, achteraf ten onrechte, vrees dat er ook giftige gassen zouden zijn vrijgekomen.

Na de noodzakelijke en begrijpelijke emoties van een brand, en het letterlijk inzetten van rampscenario’s en protocollen in het bedrijf en daarbuiten dienden de ondernemers zich snel te herpakken. Hoe hebben de ondernemers dat gedaan? Hoe hebben deze ondernemers de brand ervaren, en wat doet een brand met een onderneming en de medewerkers. Welke schade hebben de bedrijven geleden en hoe hebben zij dit opgevangen?


Wij zien u graag 10 november 2015. De deuren bij hotel West Ende gaan als altijd open om 20.00 uur, een half uur later om 20.30 uur begint de talkshow.

Tekst : Irene van Geel

144560932501c2e24e0bbf983347a86fd8bcd90391.jpg