« In de brand, uit de brand»

Gepubliceerd op 11-11-2015

“In de brand, uit de brand”, zo luidde op dinsdagavond 10 november 2015 de titel van de laatste editie van het Ondernemerscafé Helmond in 2015. Ruim 120 gasten hadden in Hotel West-Ende een geweldig leuke, bewogen en informatievolle avond.

Onze aangekondigde gast Peter Spit van Xycarb Ceramics moest zich helaas afmelden gezien de recentelijke ontwikkelingen, hetgeen alle aanwezigen, inclusief de organisatie, met respect hebben geaccepteerd.

Alle aanwezigen werd al meteen bij de opening duidelijk dat er iets te vieren viel. Ondernemers Café Helmond viert in 2015 haar lustrum en bood alle aanwezigen, na afloop van het tafelgesprek, een drankje aan om dat te vieren. Gezellig!

Voorafgaand aan het gesprek met toch 3 tafelgasten werd, in een kort interview met Bart Simonse, een informatief beeld geschetst van ‘De Koploper van Peelland'. Op donderdagavond 14 juli (zet in uw agenda!) wordt, beoordeelt door een vakkundige jury, De Koploper van Peelland troffee uitgereikt in een speciaal programma van Ondernemers Café Helmond in de Cacaofabriek.

 

Bjørn van de Brug was de eerste gast die het woord kreeg nadat in zijn aankondiging helder werd dat Bjørn al voor het einde van zijn studietijd aan de hotelschool eigenaar werd van café Franske in Helmond. Kort daarna volgde Proeverij De Bank en nog veel meer activiteiten. Met de realisatie van restaurant Se7en vond Van de Brug dat Helmond getrakteerd mocht worden op een nieuw concept. Een smaakbeleving met slow-cooking moest het worden maar in maart 2015, kort voordat de eerste gasten van die dag van het concept en het recept konden genieten werd de beleving een nachtmerrie, van slow-cooking naar een snelle fik!

Een duidelijk geëmotioneerde ondernemer vertelde daarna een bewogen verhaal over de brand, de emotie, de harde feiten en de gevolgen.

Ook Willem Gerresheim van Addapt chemicals, gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van milieuvriendelijke additieven voor diverse voornamelijk op water gebaseerde stoffen (verven/inkten e.d.), sprak uitvoerig over ‘ de rode haan door het dak’ van zijn bedrijf. Ook Willem had in eerste instantie, evenals Bjørn (we kunnen dit weekend niet meteen open!), de eerste gedachte was dat slechts een deel van het pand in gevaar zou zijn maar toen de brand op weg bleek naar de grote opslagruimte werd dat beeld snel verwoest evenals het gehele pand.
‘Onwezenlijk, op dat moment denk je niet. De experts stonden trouwens al snel op de stoep.’ Onze derde gast Björn Gadet, afdelingshoofd Brandweerzorg voor de gemeente Helmond en Eindhoven, luisterde aandachtig naar de bewogen verhalen van zijn tafelgenoten. Gadet is verantwoordelijk voor de totale brandweerzorg in ons gebied. Hij benadrukte het belang van samenwerking met bedrijven en gemeenten. De door Van de Brug genoemde responstijd van ‘zijn’ brandweerlieden (3:46 min.) is uiterst lovenswaardig. ‘Maar vergis je niet, zo’n inzet vergt ook weer het nodige van het korps er waren ook 4 branden in 4 weken!’ Om alles weer snel inzetbaar te krijgen met alle kracht die nodig is blijkt ook een flinke klus.

Björn Gadet nodigde ondernemend Helmond en met name het bedrijvenpark (beheer) uit om in gesprek te gaan met elkaar om te kijken welke maatregelen en uitwisseling van informatie nog meer kan bijdragen tot verbetering van de preventie in de regio.

Zowel Van de Brug als Gerresheim hadden een paar ‘brandende aanbevelingen’ voor de aanwezige ondernemers en functionarissen: kijk jullie verzekeringspolissen nog eens goed na! Voorkomen is beter dan genezen maar als het noodlot dan toch nog toeslaat is het beter goede afspraken te hebben gemaakt met verzekeringsmaatschappijen, dat voorkomt een hoop gedoe en ellende.

Na deze, toch bewogen, bijeenkomst werd de belofte van de organisatie van OCH ingelost middels het serveren van een gratis drankje in de Heeren zaal van West Ende waarna zich nog een heuse ‘after-party’ ontwikkelde. Kei gezellig….

In uw agenda dus: donderdagavond 14 januari 2016, Cacaofabriek, Helmond, start 20.00 uur Ondernemers Café Helmond een unieke programmering voor de uitreiking van de wisseltrofee van De Koploper van Peelland.

 

 

Tekst: Guido van Erp // Bullzeye Foto’s: Johan Bartels // BC Fotografie

1447263247826d4d15860ddb8816c071f641bb890a.JPG