« Ondernemerscafé Helmond over de impact van dodelijke bedrijfsongevallen»

Gepubliceerd op 15-11-2018

HELMOND - De impact van een dodelijk bedrijfsongeval is verwoestend, voor zowel nabestaanden als werkgever. Alle twee de aangrijpende kanten van recente ongevallen staan centraal tijdens het Ondernemerscafé Helmond van 29 november.

Een chauffeur die bekneld raakte tussen natuurstenen keukenbladen, een werknemer die omkwam door een goederenlift, twee technici die stikten in een reactor: de regio Helmond werd de afgelopen jaren meer dan eens geconfronteerd met noodlottige ongevallen op de werkvloer.

Impact
Voor Ondernemerscafé Helmond was dat een reden om uitgebreid stil te staan bij de impact van een bedrijfsongeval, zowel voor de nabestaanden als voor de ondernemer. 

Op 29 november vertellen verschillende gasten vanuit beide kanten hun verhaal. Een van hen is Hans Vereijken van Vereijken Kwekerijen. Onlangs bepaalde de rechter dat het bedrijf een boete van 75.000 euro moet betalen voor een ongeluk met een goederenlift. Een oproepkracht was in november 2015 de liftschacht aan het schoonmaken toen de lift naar beneden kwam. De man raakte bekneld en overleed aan zijn verwondingen. 

,,Er is heel wat gebeurd in die afgelopen drie jaar en Hans Vereijken staat nu op een punt waarop hij heel erg graag zijn kant van het verhaal wil vertellen. Dat kan omdat hij nu het oordeel van de rechter te horen heeft gekregen”, licht Hans Martens van Ondernemerscafé Helmond toe. Naast Vereijken zijn Peter Spit (directeur Schunk Xycarb) en nabestaanden Karien van der Loo en Patrick van de Sande te gast. De twee laatsten verloren hun partner en familielid na een ongeval in een reactor van Xycarb waarin het gas argon was vrijgekomen.

 ,,We vragen ons af wat je als ondernemer doet als dit op jouw bedrijf gebeurt. Hoe kun je hier zo goed mogelijk mee omgaan? Welke invloed heeft deze ingrijpende gebeurtenis gehad op de twee ondernemers?”, vertelt Hans Martens. ,,Als ondernemer denk je misschien dat je het goed voor elkaar hebt, dat zoiets op jouw bedrijf nooit zal gebeuren. Daarom willen wij graag alle ondernemers oproepen om te komen luisteren. We willen ze een spiegel voorhouden. Het kan iedereen overkomen, kijk maar naar bedrijven als Vereijken en Xycarb: stuk voor stuk prachtige ondernemingen waar alles strak geregeld is.”

Het Ondernemerscafe Helmond begint op donderdag 29 november om 19 uur in Hotel Golden Tulip West-Ende. Aanmelden is niet nodig.

OCH-Peter-Spit-Xycarb-1542293648.jpg
OCH-Hans-Vereijken-Vereijken-wekerijen-1542268975.jpg