« Ondernemen buiten de stadsgrenzen»

Gepubliceerd op 15-07-2015

“Helmonders slaan de vleugels uit”, zo luidde op 14 juli 2015 de titel tijdens de speciale editie van het Ondernemerscafé Helmond. Ruim 120 gasten hadden in de grote zaal van het Helmondse kasteel een geweldig leuke en inspirerende avond. Het weer bleek spelbreker om de ‘buiteneditie’ van het OCH op de binnenplaats van het Kasteel te organiseren maar dit had nauwelijks invloed op de informele sfeer en de gezelligheid.

Helaas moest aangekondigde gast Jurgen Streppel verstek laten gaan daar het oefenduel van zijn Willem II tegen nota bene Helmond Sport (uitslag 1:1) verzet werd naar 14 juli.

Onze 3 gasten hebben allen successen in het Helmondse maar ook (ver) daar buiten kunnen vieren.

Kapper Arjan Bevers (Avanti kappers) won dit jaar de Coiffure Awards als “Hairdresser of the Year 2015” in de ‘vrouwen categorie’. ‘Dat is toch de meest prestigieuze categorie, ik heb de award voor de mannen al eens gewonnen maar competitief staat de vrouwen award op een hoger niveau. Er is geen award die deze prijs nog overstijgt, dit is de top!’
Bij Arjan moet een bezoek aan zijn kapsalon een beleving zijn die iedereen weer wil laten herhalen iedere 5 a 6 weken. Door zijn succes krijgt hij veel uitnodigingen om demonstraties, lezingen en trainingen te geven;’ Al die awards en aandacht gaan mijn tarief niet beïnvloeden hoor’ zo zegt Arjan ‘ het is mijn passie, al vanaf mijn jeugd, om mensen er goed uit te laten zien, dat geeft klanten een goed gevoel en zelfvertrouwen’. Arjan is een gepassioneerde ondernemer die zijn vak meer dan voortreffelijk uitoefent en daarvoor heeft hij een prachtige award als bewijs voor mogen ontvangen.

In zijn introductie moest Wim Daniels al een paar keer zijn wenkbrauwen (goedkeurend) fronzen. Daar waar Arjan de laatste tijd aanvragen krijgt voor lezingen en optredens is dat voor Wim natuurlijk al vele jaren zijn dagelijkse kost.
Toch verteld Wim dat hij ook veel in de regio voor goede doelen doet, zoals ‘de broekriem’ (platform voor werkzoekenden) en dan volgt meteen een, bijna hilarische, anekdote. Wim krijgt de lachers met gevatte opmerkingen, meer anekdotes en vlotte verhaaltjes meteen op de hand maar vergeet de serieuze ondertoon zeker niet.
‘Ik hoor bij Arjan ook die passie voor zijn vak, een mooi vak, ik ga altijd trouw naar mijn kapper maar ook in het buitenland laat ik me knippen (ik ga dus wel eens vreemd!). Een kappers woordenboek zou wel een idee zijn, of (na aanvulling vanuit de presentators) een gedicht vanuit de kappersstoel inderdaad.’ Wim gaat vanaf september weer het theater in met zijn nieuwe programma Associëren en gaat in zijn schrijvers oeuvre de 100 uitgaves passeren met zijn nieuwe boek Blits!

De immer vrolijk ogende Jan Franken verteld gepassioneerd over zijn begin jaren als ondernemer. Geboren in Bussum, op school gezeten in Amsterdam ziet hij waardevolle parallellen en overeenkomsten met de Amsterdammer en de Helmonder. Terwijl Wim Daniels zijn wenkbrauwen nogmaals fronst verteld Jan dat zowel de Amsterdammer als de Helmonder een teken van ‘liefde/genegenheid’ vertonen op momenten dat ze iemand ‘bij de poten afzagen’ (woordelijk)…Jan gaat zich de komende 5 jaren nog eens focussen op zijn restaurant activiteiten. Hij heeft daar de laatste tijd tot in de Verenigde Staten toe georiënteerd over de toekomst van de ‘restaurant beleving’ in Nederland. De onstuitbare energie en bevlogenheid die Jan nog steeds in zijn ondernemen steekt zal zeker leiden tot nieuw stof dat alleen hij op zijn geheel eigen wijze kan laten opwaaien.

Tekst: Guido van Erp // Bullzeye
Foto’s: Leonie Voets // Imaging People

1436968002a14bc4fc5cfcdc2c65d6e5a98cfd4e4d.jpg